Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

niedziela, 26 października 2014

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Czas: 1 godz. 20 min
Trudność: Łatwe

Porcja: 4 os.

Składniki:

masło  200 g
cukier  3/4 szklanki
mąka  3/4 szklanki
czekolada gorzka do wypieków 180 g
jajka                  3 szt.
proszek do pieczenia                  1 łyżeczka
sól                  szczypta
cukier puder                  do dekoracji


Sycące, aromatyczne ciasto czekoladowe. Można je zrobić z czekolady gorzkiej lub półsłodkiej.
Roztopić czekoladę i odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch (odkładając łyżkę do posmarowania formy), dodawać cukier i ucierać. Dodawać po łyżce czekoladę. Ucierać. Dodać po jednym żółtku ucierając. Dodać mąkę z solą i proszkiem. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 C. Małą tortownicę posmarować masłem (można wyłożyć papierem). Wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe gdy boki lekko odstają od blaszki. Ciasto wystudzić, wyjąć z formy i używając szablonu posypać cukrem pudrem , tworząc ozdobny wzór.

Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz