Czas: 25 min
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
jajka | 4 |
wiórki kokosowe | 100 g |
maślanka | 150 ml |
miąższ z wanilii | 1/2 łyżeczki |
masło | 100 g |
miód | 100 g |
mleko | 125 ml |
mąka pszenna | 250 g |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
sól | |
Oddzielić żółtka od białek. Zmiksować żółtka z miodem, masłem, wanilią
i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i
połączyć na jednolitą masę. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Wymieszać z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Dodać do masy z żółtek
i połączyć tak, aby nie było grudek.
Piec na rozgrzanej gofrownicy ok. 3 minut.
Podawać gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz