Mus cytrynowy z owocami
Mus cytrynowy z owocami
Czas: 40 min
Trudność: Średnie
Porcja: 3 os.
Składniki:
cytryna |
2 szt |
śmietana kremówka |
300 ml |
cukier |
60 g |
jajko białko |
2 szt |
maliny |
250 g |
porzeczki |
100 g |
świeża mięta |
kilka listków |
|
|
Cytryny dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę na
drobnej tarce i wyciskamy sok. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy
drobno startą skórkę i cukier. Wszystko, aż krem zacznie gęstnieć.
Dodajemy sok z cytryny i ubijamy dalej, do momentu aż krem będzie gęsty.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Delikatnie, mieszamy
pianę z kremem i przelewamy do miseczek, gdzie wcześniej umieszczamy
maliny i porzeczki oraz listki świeżej mięty. Wstawiamy do lodówki na
kilka godzin.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz