Czas: 15 min
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
mleko pełnotłuste | 1 szklanka |
śmietanka kremówka | 1 szklanka |
cukier | pól szklanki |
wanilia | 1 laska |
Burbon | pól szklanki |
żelatyna | 3 łyżeczki |
truskawki | 2 szklanki |
brązowy cukier | 2 łyżki |
Truskawki z wanilią to dobrana para. W tym przepisie łączą się w małżeństwo doskonałe.
Wanilię przeciąć nożyczkami na pół, a potem jeszcze raz na pół ale
wzdłuż. Włożyć do alkoholu, zamknąć odstawić na 2-3 dni (minimum).
Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. Kremówkę, mleko i
cukier zagotować. Odstawić. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Laski wanilii wyłowić z alkoholu, wyskrobać, dodać do deseru razem z 2-3
łyżkami Burbona. Wymieszać. Rozlać do szklanych naczynek. Odstawić do
stężenia. Truskawki zmiksować z brązowym cukrem (kilka zostawić do
dekoracji). Polać stężałą pana cottę musem truskawkowymi ponownie
wstawić do lodówki na pół godziny, aby mus się schłodził. Uwaga: jeśli
deser ma być przeznaczony dla dzieci należy alkohol zagotować razem z
mlekiem i kremówką (alkohol wyparuje, zostanie aromat wanilii).
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz