Czas: 15 min.
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 1 os.
Składniki:
jajko | 1 |
mąka | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
masło klarowane | 2 łyżeczki |
śmietanka kremówka | 2 łyżki |
truskawki | pół szklanki |
cukier puder do posypania | |
Wersja mini omletu z truskawkami znakomicie nadaje się i na wykwintne śniadanie, i na szybki deser.
Jajko zmiksować z łyżeczką zimnej wody i solą na puch. Dodać mąkę i
delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na małej patelni. Wlać masę
jajeczną i usmażyć omlet z dwóch stron w razie potrzeby dodając masła po
przewróceniu. Ubić śmietankę. Umyć i pokroić truskawki. Przełożyć
omlet bitą śmietaną i truskawkami. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz