Czas: 30 min.
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
mięso mielone wieprzowo- wołowe | 1 kg |
cebule | 2 |
jajka | 2 |
kajzerka | 1 |
masło | 50 g |
sól i pieprz | do smaku |
mleko do namoczenia bułki | |
bułka tarta do obtaczania | |
olej do smażenia |
Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?
Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i
smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez
maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml
wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i
smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz