Czas przygotowania: 1 godz.
Czas oczekiwania 4 godz. Trudność: Bardzo łatwe Porcja: 4 os.
Składniki:
mirabelki | 1,3 kg |
owoce czarnego bzu | 1,3 kg |
cukier | 600 g |
Mirabelki cudownie niwelują nieco mdłą słodycz czarnego bzu. Sok pycha i samo zdrowie.
Owoce umyć. Czarny bez oberwać z gałązek. Mirabelki zasypać połową
cukru i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Owoce czarnego bzu zasypać
cukrem oddzielnie. Odczekać 3-4 godziny. Włożyć wszystkie owoce do
parowego sokownika i parować ok. 45 minut. Sok zlać do słoików.
Pasteryzować słoiki 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 C. Pić z
wodą lub herbatą w jesienną słotę i długie zimowe wieczory. Z podanej
porcji wyjdzie około 2 litrów soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz