Czas: 3 godz.
Trudność: Łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
mąka pszenna | 750 gr |
drożdże świeże | 75 gr |
cukier | 15 łyżki |
żółtka | 9 sztuk |
cukier puder | 150 gr |
spirytus | 15 łyżki |
sól | 0,5 łyżeczki |
masło | 180 gr |
marmolada owocowa | słoiczek |
cukier puder do oprószenia | 1 szklanka |
Drożdże rozcieramy 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami
ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować (
jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go na nowo ).
Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).
Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).
Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz