Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

środa, 22 października 2014

Tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki

Czas: 3 godz.
Trudność: Łatwe
Porcja: 4 os.


Składniki:

mąka pszenna                      750 gr
drożdże świeże                      75 gr
cukier                     15 łyżki
żółtka                      9 sztuk
cukier puder                     150 gr
spirytus 15 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
masło 180 gr
marmolada owocowa słoiczek
cukier puder do oprószenia 1 szklanka


Drożdże rozcieramy 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go na nowo ).

Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).
 
Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz