Czas: 45 min
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
ziemniaki | 1 kg |
cebula | 2 sztuki |
czosnek (niekoniecznie) | 2 ząbki |
jajka | 2 sztuki |
mąka pszenna | 2-3 łyżki | |
sól i pieprz | ||
olej lub smalec do smażenia | ||
To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Z czym placki?
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i
cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.
Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad
którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie
mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie
ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i
grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.
Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na
patelnię. Serdecznie doradzamy szukanie nowych pomysłów na obłożenie do
placków. Może ubita kremówka z wędzonym łososiem, może mus z makreli, a
może mus jabłkowy?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz