Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

czwartek, 23 października 2014

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Czas: 45 min
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 4 os.

Składniki:

ziemniaki      1 kg
cebula      2 sztuki
czosnek (niekoniecznie)      2 ząbki
jajka      2 sztuki
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia



To tradycyjne danie daje ogromne możliwości twórczej inwencji. Z czym placki? 
 
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem. Kształt placków zależy oczywiście od sposobu nałożenia masy na patelnię. Serdecznie doradzamy szukanie nowych pomysłów na obłożenie do placków. Może ubita kremówka z wędzonym łososiem, może mus z makreli, a może mus jabłkowy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz