Czas: 1 godz.
Trudność: Bardzo łatwe
Porcja: 1 os.
Składniki:
mąka pszenna | 600 g |
smalec | 2 łyżki |
żółtka | 15 |
cukier | 200 g |
śmietana | 6 łyżek |
spirytus | 2 łyżki |
arak | 1 łyżka |
smalec do smażenia | 500 g |
cukier puder | 100 g |
wanilia | |
Kruche, lekkie delikatne ciasto dosłownie
rozpływające się w ustach. Kto zrobi je pierwszy raz już nigdy nie
będzie chciał jeść innych…
Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier,
alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski
szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia
temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast
wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na
złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z
wanilią.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz