Sos waniliowy
Sos waniliowy
Czas: 40 min
Trudność: Średnie
:Porcja: 3 os.
Składniki:
jajka żółtka |
3 szt |
cukier puder |
3 łyżki |
śmietanka 30 % |
200 ml |
mleko |
100 ml |
laska wanilii |
1 szt |
|
|
Do garnka wlać mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii przekrawać wzdłuż na
pół i wydrążyć z niej ziarenka. Wszystko wrzucić do garnka, a następnie
podgrzewać uważając, aby nie zagotować płynu. W oddzielnej misce łączymy
żółtka z cukrem. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły
płyn z garnka łączymy z masą jajeczną wlewając ją cienkim strumieniem.
Nie można zapomnieć przy tym o jednoczesnym mieszaniu, które umożliwi
idealne połączenie składników. Finalnie wszystko należy przełożyć do
garnka i podgrzewać (nie gotować!) do momentu, aż zgęstnieje. Dodatek
idealny na ciepło i zimno.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz