Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

sobota, 25 października 2014

Sos waniliowy

Sos waniliowy

Czas: 40 min
Trudność: Średnie
:Porcja: 3 os.


Składniki:

jajka żółtka 3 szt
cukier puder 3 łyżki
śmietanka 30 % 200 ml
mleko       100 ml
laska wanilii       1 szt


Do garnka wlać mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii przekrawać wzdłuż na pół i wydrążyć z niej ziarenka. Wszystko wrzucić do garnka, a następnie podgrzewać uważając, aby nie zagotować płynu. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły płyn z garnka łączymy z masą jajeczną wlewając ją cienkim strumieniem. Nie można zapomnieć przy tym o jednoczesnym mieszaniu, które umożliwi idealne połączenie składników. Finalnie wszystko należy przełożyć do garnka i podgrzewać (nie gotować!) do momentu, aż zgęstnieje. Dodatek idealny na ciepło i zimno.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz