Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

czwartek, 23 października 2014

Krem z dyni

Krem z dyni


Czas 30 min. Trudność: Bardzo łatwe Porcja: 4 os.

Składniki:
 
dynia       1,5 kg
mleko       200 ml
bulion warzywny       200 ml
śmietanka kremówka       200 ml
czosnek       4 ząbki
gałka muszkatołowa   szczypta
natka   do dekoracji
łuskane pestki dyni   4 garstki
Sól morska, pieprz biały

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz