Czas: 1 godz. 40 min
Trudność: Łatwe
Porcja: 4 os.
Składniki:
fasola Jaś | 500 g |
kiełbasa wiejska | 350 g |
boczek wędzony | 150 g |
pomidory w zalewie | 1 puszka |
cebule | 2 sztuki |
czosnek | 4 ząbki |
majeranek | 1 łyżeczka |
cząber | 1 łyżeczka | |
papryka słodka | 1 łyżeczka | |
sól, cukier i pieprz | do smaku | |
papryka ostra | do smaku | |
natka pietruszki | ozdoba | |
świeże zioła | ozdoba | |
koncentrat pomidorowy domowy | 3 łyżki | |
Co prawda w Bretanii jest zupełnie nieznana ale na dżdżystą, polską jesień nadaje się wspaniale.
Fasolę namoczyć na noc (12 godzin). Następnego dnia odlać wodę w której
moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i
majeranku i gotować fasolę na małym ogniu. Boczek pokroić w słupki.
Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w
piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek.
Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i
kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już
prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli.
Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić przecierem
pomidorowym, zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Można posypać
natką lub garścią świeżych ziół (cząber, majeranek).
Uwaga: smak potrawy zależy od jakości boczku i kiełbasy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz