Kursor

Free Donut Cursors at www.totallyfreecursors.com

czwartek, 23 października 2014

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


Czas: 1 godz. 40 min
Trudność: Łatwe
Porcja: 4 os.

Składniki:

fasola Jaś                     500 g
kiełbasa wiejska                     350 g
boczek wędzony                     150 g
pomidory w zalewie                     1 puszka
cebule                     2 sztuki
czosnek                     4 ząbki
majeranek                     1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
papryka słodka 1 łyżeczka
sól, cukier i pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
natka pietruszki ozdoba
świeże zioła ozdoba
koncentrat pomidorowy domowy 3 łyżki 


Co prawda w Bretanii jest zupełnie nieznana ale na dżdżystą, polską jesień nadaje się wspaniale. 
 
Fasolę namoczyć na noc (12 godzin). Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po pół łyżeczki cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę na plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać kilka słupków boczku i czosnek. Na patelni wytopić tłuszcz z reszty boczku. Usmażyć na nim cebulę i kiełbasę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Dodać pomidory i zioła, gotować do miękkości fasoli. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, zagęścić przecierem pomidorowym, zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Można posypać natką lub garścią świeżych ziół (cząber, majeranek).
Uwaga: smak potrawy zależy od jakości boczku i kiełbasy.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz